Ae keni kete bime tek shtepia juaj?, Atehere ju keni ne te njejten kohe fa.rmacine ne shtepi

Ae keni kete bime tek shtepia juaj?, Atehere ju keni ne te njejten kohe fa.rmacine ne shtepi

Rozmarina është bimë shumëvjeçare me gjethe të holla, të forta e të përthyera paksa në qendër. Në pjesën e sipërme një e gjelbër e shndritshme ndërsa në të poshtmen është e bardhë në gri. Lulet ngjyrë blu çelin nga janari deri në maj.

Degët e gjethet nisin të mblidhen që nga janari, përgjatë gjithë verës e deri në maj. Prandaj edhe e shohim rozmarinën shpesh të pranishme në tregun e fshatarëve, në këto kohë. Është stimulues në raste lodhjeje të madhe dhe st.re.si. Ndihmon në rastet kur tretja është e ngadaltë.

Lehtëson kolesterolin si dhe ndihmon shumë në pro.ble.met e mëlçisë. Parandalon shfaqjen e dhi.mbj.eve si dhe i lehtëson ato. Përdorimin më të shpejtë të rozmarinës, së paku në Shqipëri, e gjejmë te tavat me patate por në fakt janë të shumta recetat ku mund të përdoret, sidomos te mishi i kuq dhe i bardhë, për t’i aromatizuar.

Një degë rozmarine mund ta fusni në një shishe vaji për t’i dhënë aromë e ta përdorni nëpër sallatra të ndryshme.

Më poshtë do të njiheni edhe me disa nga përdorimet e rozmarinës dhe vetitë kurative të kësaj bime.

Terap.eutike

Vaji esencial i rozmarinë ka aromë shumë ndje.llëse, qetësues, tonik, antis.eptik, ndihmon tretjen e ushqimit dhe përdoret si deodorant. Gjithashtu rekomandohet dhe për ftohjen, bronkit, gripin dhe kollën

Produkte kozmetike

Vaji esencial është shpesh i pranishëm në shampot e kokes apo trupit, sepse jep energji dhe vitalitet për trupin dhe flokët. Rozmarina pastron zbokthin dhe përdoret tek produktet për fytyrën.

Rrit përqendrim dhe jep energji

Studimet e kryera në vitin 2003 dhe në vitin 2012 kanë konfirmuar se vaji esencial i rozmarinë lehtëson përqendrimin dhe rrit kujtesën gjatë studimit ose punës. Gjithashtu ka efekt qetësues për dhi.mb.jet muskulare Në rast lodhje, dobësie, ose str.esi, vendosni vetëm dy pika tek kyçet e duarve ose nën hundë.

Efekti do të jetë pothuajse i menjëhershëm.

Shmangni përdorimin e rozmarinës gjate shtatzënisë dhe mos përdoret nga pacientët me hipe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.