A e Ke Ditur..? Pse Gratë Varrosen Më Thellë Se Burrat Në Va’rrë..?

Pyetje: Selam Alejkum. Kam degju prej disa njerezve qe thojne se femrat var’rosen me thelle se sa meshkujt.A ka kjo ndonje domethenie? Kisha pase deshire me me dhene argumente se cila eshte me e sakte. Esselamu alejkum.Përgjigje: Alejkumselam. Falenderimi i takon Allahut (azzevexhel), ndërsa salavatet dhe selamet qofshin mbi të Dërguarin tonë Muhamedin (salallahualejhiveselem), mbi familjen e tij të pastër, mbi shokët e tij besnik, si dhe mbi të gjithë ata që e pasuan dhe e pasojnë rrugën e tij deri në Ditën e Gjyk’imit.

Dijetarët kanë ndryshuar mendimet e tyre në lidhje me thellësinë e va’rrit.Imam Shafiu thotë:Thellësia e tij duhet të jetë aq sa është i gjatë i vdek’uri. Omer ibn AbdulAzizi thotë: Thellësia e tij duhet të jetë deri në kërthizë. Imam Maliku thotë: Nuk ka ndonjë gjë të caktuar rreth thellësisë së tij. Ndërsa Imam Ahmedi thotë: Thellësia e tij duhet të jetë deri në gjoks.

Por nuk dij ndonjë dallim ndërmjet thellësisë së va’rrit të meshkujve dhe femrave.Me rëndësi është që varri të jetë i thellë dhe mos të zbulohet për shkak të ndonjë ere apo uji, që të ruhet dhe mos të merret nëpër këmbë trupi i të vde’kurit.Thotë Imam Ahmedi: Hapet varri deri në gjoks. Burrat dhe gratë në këtë janë të njëjtë. (El-Mugnij – Kitabul Xhenaiz, 2/1576)Allahu e di më së miri.Hoxhë Omer Bajrami

Leave a Reply

Your email address will not be published.