Hulumtuesit dhe Shkencëtarët Amerikanë bëjnë zbulimin e madh në Antarktidë

Hulumtuesit dhe Shkencëtarët Amerikanë bëjnë zbulimin e madh në Antarktidë

Në fillim të janarit në Antarktidë, një duzinë makinerish të ngarkuara me 1.2 milionë paund pajisje shkencore përfunduan një udhëtim dyjavësh nga Stacioni McMurdo i Shteteve të Bashkuara në një sipërfaqe prej 988 km në të gjithë akullin.

Ajo që ata gjetën premton të hapë një kapitull të ri në kuptimin tonë për jetën në Tokë.

Të paktën për disa dekada, shkencëtarët kanë njohur se dhomat e mëdha të mbushura me ujë qëndrojnë të paprekura nën fletën e akullt të Antarktidës prej 8.7 milionë kilometra katrorësh.

Çdo organizëm që jeton aty, mendojnë shkencëtarët, mund të jetë ndryshe nga organizma të ngjashme që ndodhen në Tokë pasi janë mbyllur për disa miliona vjet nën akull.

Anëtarët e projektit të udhëhequr nga U.S. Whillans Stream Ice Hulumtim Hulumtim Access Subglacial (ËISSARD) synuan të kryenin analiza edhe në një liqen në skajin juglindor të Ross Ice Shelf.

Më shumë se 2.000 metra nën sipërfaqe, liqeni Whillans pëfshin rreth 20 kilometra katrorë.

Gjatë tri ditëve, studiuesit përdorën ujë të nxehtë për të shpuar një vrimë të gjerë prej 50 cm deri në liqen përpara se të dërgonin një nëndetëse robotike për fotografi dhe video.

Ekipi pastaj kaloi katër ditë duke punuar gjatë gjithë kohës në të ftohtë dhe duke tërhequr ujin dhe sedimentet nga fundi i liqenit.

Në laboratorët e ngritur në kontejnerët e transportit, shkencëtarët menjëherë gjetën shenja të jetës në liqen dëshmia e parë e këtij lloji.

Qelizat ishin të dukshme edhe nën një mikroskop. Dhe testet treguan prova të ATP, një përbërje që përmban fosfor që ndihmon rregullimin e energjisë në qelizat e gjalla.

Gjetjet sugjerojnë një “ekosistem të madh ujor të akullit” që noton dhe që çuditërisht ka edhe mikrobe në brendësi të tyre, thotë John C. Priscu, një ekolog në Universitetin Shtetëror të Montanës dhe shefi shkencëtar i WISSARD.

“Ne po i japim botës pamjen e parë të asaj që konsiderohej tërësisht e vd.ekur deri në ditët e sotme”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.