Të bëni kujdes: Nuk duhet kurrësesi të konsumoni as kafen as çajin nëse v uani nga ky problem shën.detsor.

Të bëni kujdes: Nuk duhet kurrësesi të konsumoni as kafen as çajin nëse v uani nga ky problem shën.detsor.

Koliti ulçeroz është një sëm. undje inflamatore që prek zorrët ku shkakton pl agë të ndryshme në pjesën e brendshme të tyre.

Koliti shkakton dhi. mbje, fryrje dhe diare. Sëm. undja ka tendencën të përke qësohet me konsumin e disa ushqimeve specifike: Fasulet: Bishtajoret dhe fasulet kanë shumë fibër dhe shkaktojnë fryrje. Ato nuk përbëjnë ushqimin ideal për dikë që vuan nga koliti.Ekspertët thonë se pavarësisht kësaj, këto ushqime janë të rëndësishme sidomos për vegjetarianët.

Ata rekomandojnë konsumimin e racioneve më të vogla.Për më tepër, fasulet e konservuara duhen shpëlarë mirë, qiqrat duhen zhv eshur nga shtresa e jashtme ose duhen gatuar si pure, duke u transformuar kështu në ushqime më të tolerueshme për sistemin tretës.

Kafeja dhe çaji
Kafeja mund të vështirësojë menaxhimin e shenjave të kolitit. E njëjta gjë vlen edhe për çajin dhe pijet me kafeinë apo ato energjike

Produktet e bulmetit
Produktet e bulmetit shkaktojnë ose përke qësojnë shenjat e kolitit. Por kjo nuk do të thotë që duhet të qëndroni larg qumështit.

Ekspertët thonë të pasurit kolit, nuk nënkupton automatikisht intolerancë ndaj laktozës. Kjo e fundit ka shumë të bëjë me sasinë e enzimave të konsumuara të qumështit.Misri dhe kërpudhat
Misri dhe kërpudhat treten me vështirësi, thonë ekspertët. Pavarësisht intensitetit të përtypjes, misrat sërish arrijnë të shkaktojnë irri tim të zorrëve dhe diare në rastet e njerëzve që vuajnë nga koliti.

Ekspertët rekomandojnë shmangien e ushqimeve që treten me vështirësi siç janë misri, kërpudhat, lakra, farat dhe arrorët.Mishi me dhjamëMishi me dhjamë është një produkt që duhet t’i qëndroni larg. Më mirë zgjidhni produkte mishi pa dhjamë sepse ky i fundit arrin të përke qësojë shenjat.

Erëzat
Erëzat pluhur apo të bluar hollë mund të jenë pjesë e regjimit tuaj ushqimor pa problem.Nëse gatuani me erëza ose barishte të freskëta siç janë piperi kokërr ose majdanozi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.