Rrugët u hapën në mes/ Në këtë vend ka rënë tërmet 7.5 baIIë, por paraIajmërohet se do ndodhë edhe një e keqe madhe brenda vitit…

Gadishulli i Alaskës u godit nga një tërmet me fuqi 7.5 të hënën pasdite, duke shkaktuar një paralajmërim për cunami në rajon.

Një tërmet shumë i fuqishëm godet Alaskën, rrezik për tsunami! | Gazeta Mejdani

Por kër c ënimi nuk ka mbaruar, pasi shkencëtarët thonë se akullnajat që po shkrihen në rajonin e Alaskës mund të lëshojnë një ‘m ega-cun ami’, me një mur të lartë shk atë rrues me ujë.

Sipas tyre, tërheqja e akullnajave në Prince William Sound – një kanal i ngushtë detar në bregdetin jugor të shtetit amerikan të Alaskës – tani po des tabilizon shpatet malore dhe një cunami masiv mund të shfaqet në vitin 2021.Një grup ekspertësh në një letër të hapur drejtuar autoriteteve të Alaskës thanë që shpatet e maleve që u shembën, shkaktuan valë të larta 633 metra në vitin 2015.

“Letra u nënshkrua nga shumë shkencëtarë, përfshirë Chad Briggs, nga Universiteti i Alaska Anchorage, studiuesi i Universitetit Shtetëror të Ohajos, Chunli Dai dhe Ronald Daanen, nga Divizioni i Alaskës i Sondazheve Gjeologjike dhe Gjeofizike.Chunli Dai analizoi imazhet e akullnajës duke përdorur ArcticDEM që është një set i të dhënave me rezolucion të lartë dhe zbuloi se e gjithë faqja e malit po zhvendosej ngadalë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.