Kjo është Receta e mjekut që shpëtoi mijëra fëmijë

Kjo është Receta e mjekut që shpëtoi mijëra fëmijë

Ernst Moro u sugjeroi nënave në llim të viteve 1900 t`u jepnin fëmijëve supë karotë. Receta e tij ishte e thjeshtë me 500 gram karota, 1 litër ujë dhe pak kripë. Kjo përzierje u ndaloi fëmijëve diarrenë Edhe antibiotiku i krijuar vite më vonë për të luftuar bakteret që ngjiten në zorrë, u bë mbi bazën e karotave. Vdekshmëria foshnjore ka qenë e lartë edhe për shkak të diarresë (25% e vdekjeve) dhe supa e tij shpëtoi shumë jetë.Për të gatuar supën ju duhet të lani dhe pastroni karotat dhe ziejini në ujë derisa të bëhen të buta. Shtypini karotat dhe shtoni një litër ujë dhe kripë.Më vonë, studimet treguan se oligosakaridët e gjetur në këtë supë me karotë parandaluan që bakteret të ngjiteshin në muret e zorrëve, duke ndaluar diarrenë. Me kalimin e kohës ky ilaç u zëvendësua me antibiotikë dhe barna antidiarreale, por përsëri në ato ditë, ajo ndihmoi për të rritur nivelin e mbijetesës te foshnjat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *