Mjeku që operoi mbi 2.500 tu’more dhe vetë u sëmur me ka’ncer në stomak: Ja si e lufton ai sëm’undjen

Kjo është historia e Andrei Pavlenko.

Mund të themi me besim se Andrei Pavlenko është një hero i epokës së re.

Një nga onkologët dhe kirurgët më të mirë rusë u shfaq në një shfaqje për të treguar historinë e tij në lidhje me luftën kundër kancerit.

Andrei Pavlenko, 40 vjeç, kreu mbi 2500 operacione dhe hoqi tumoret malinje. Sidoqoftë, ai kohët e fundit zbuloi se ka kancer në stomak në shkallën e tretë.

Andrew punoi ditë e natë, kështu që ai nuk kishte kohë për të vërejtur shenjat që trupi i tij po i dërgonte.

“Sëmundja kishte fshehur simptoma të cilat nuk i dyshoja menjëherë. Isha 39 vjeç. Për shkak të këtyre 2 faktorëve nuk mendova se duhet të shkoja për një kontroll.

Dhimbjet e stomakut filluan në nëntor 2017, dhe pastaj i parandalova me ilaçe. Mendova se gjithçka më ndodhi për shkak të vakteve të parregullta dhe punës së palodhur.

– Në prill bëra gastroskopi dhe histologji, dhe më pas u diagnostikova me sëmundjen – pranon kirurgu.

Ekspertët i thanë: Kanceri i stomakut, shkalla e tretë. Por kirurgu nuk e lejoi që ky lajm ta dekurajonte. Andrew vendosmërisht hyri në luftën kundër sëmundjes vdekjeprurëse.

Ai madje filloi një blog dhe informoi njerëzit për rrjedhën e trajtimit dhe përmirësimin gradual të gjendjes së tij. Pavlenko kishte vetëm një mision: Të bindte pacientët me kancer se kjo sëmundje nuk është e pashërueshme.

Duket se ai po bën mirë. Sipas ekzaminimeve të fundit, tumori primar është tkurrur përgjysmë. Gruaja dhe tre fëmijët e tij po bëjnë çmos për ta ndihmuar atë të luftojë sëmundjen.

Diagnoza e vështirë e detyroi Pavlenko të ndryshojë plotësisht mënyrën e të jetuarit dhe dietën e tij.

“Tani ne hamë vetëm ushqim të gatuar në shtëpi. Ne i hodhëm plotësisht kripën dhe cigaret. Ai është një njeri i fortë, më i forti nga të gjithë ne. “Ai ka një dëshirë pozitive për jetën”, tha gruaja e tij Ana.

Bashkë kirurgë dhe studentë të mjekësisë që punojnë me Andrei të gjithë kanë vendosur të rruajnë kokën për të mbështetur kolegun e tyre në luftën kundër sëmundjes.

Cila është prognoza, a e dini?

Prognoza ime pas kimioterapisë së suksesshme është përmirësuar ndjeshëm: Unë kam një shans 50% të shërohem – e ashtuquajtura “Pesë vjet mbijetesë”. Ky konsiderohet një rezultat i mirë në trajtim.

Jam i lumtur që tumori im bën pjesë në grupin që është i ndjeshëm ndaj kimioterapisë.

Nëse do të ekzaminoheni një vit më parë, a do të ishit në gjendje ta prisni sëmundjen në rrënjë?

Dy vjet më parë, para se të diagnostikohesha, unë bëra një gastroskopi, por nuk kishte asgjë përveç gastritit. Nëse do të bëja përsëri një gastroskopi një vit më vonë, jam i sigurt se do të merrja të njëjtin rezultat.

Në vendin tonë, infiltruesit, të ashtuquajturat forma me diferencim të ulët, të cilat sipas të dhënave të ekzaminimit endoskopik në fazat e hershme janë shumë të vështira për tu zbuluar.

Nëse tumori ka madhësi deri në 1 cm, ne nuk do të vërejmë një ndryshim në mukozën, por e gjitha është në thellësi, madje edhe mjeku më me përvojë mund të mos vërejë asgjë.

A këshilloni një mendim të dytë?

Po. Unë ju këshilloj të mos keni frikë, të gërmoni, të hulumtoni, të pyesni. Nëse e dini që një klinikë zhvillon një trajtim të tillë, mos ngurroni të kërkoni një mendim të dytë, të tretë.

Çfarë lloj pacienti jeni, duke qenë se jeni onkolog? A keni vërejtur një ndryshim, a keni mësuar diçka që nuk e dinit si pacient?

Unë ende isha në avantazh sepse jam onkolog, kam shumë miq. Dhe kjo është arsyeja pse unë nuk i hasa makineritë burokratike që kemi. Nuk kam pritur askund, nuk kam humbur kohë në asnjë fazë të trajtimit.

Por unë personalisht njoh pacientë që ndonjëherë kalojnë dy ose tre muaj në radhët e konsultave të pafundme. Kjo humbje kohe nuk është një humbje e madhe për pacientët me fazë III ose IV të kancerit, por është thelbësore për ata me fazë të hershme të kancerit, sepse është gjatë atyre muajve të pritjes që sëmundja mund të kalojë në fazën II.

Zbulova se pacientët tanë janë në kushte të vështira. Ne nuk kemi asnjë mbështetje psikologjike për pacientët që janë në depresion. Dhe kjo shpesh ndodh.

Ata shpesh thonë: “Mos mendo për më të keqen …”

Ky është qëndrimi i gabuar. Duhet të mendoni për të gjitha opsionet e mundshme. Dhe kur kanceri vjen nuk jeni gati dhe tronditja është edhe më e madhe. Pyesni veten: Si? Pse une? Cfare tjeter?

Veryshtë shumë e rëndësishme që mjeku të jetë psikolog, të dijë kur t’i tregojë pacientit të gjithë të vërtetën, si të dozohet informacioni tek njerëzit që sipas vlerësimit mund të bëjnë vetëvrasje

Por të them të drejtën, onkologu nuk mësohet kurrë se si të jetë psikolog. Kam kryer dy specializime, kam përvojë vite pas vetes, por askush nuk më mësoi kurrë se si të flas me pacientët, unë duhej ta zotëroja atë vetë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.