Nëse jeni mbi 40 vjeç, duhet ta lexoni patjeter këtë tekst..!

Nëse jeni mbi 40 vjeç, duhet ta lexoni patjeter këtë tekst..!

Kolesteroli është një fjalë që mjekët e përdorin për të “trembur” pothuajse çdo pacient të dytë mbi moshën 30 vjeç. Por çfarë është saktësisht dhe a është gjithmonë e rrezikshme, nëse ka një rritje të kolesterolit në trupin e njeriut?

Kolesteroli gjendet në shumë organizma të gjallë. Tek njerëzit, ai përpunohet njëkohësisht në disa organe – mëlçia, veshkat, gjëndrat mbiveshkore dhe disa pjesë të sistemit gjenital.

Rreth 80% e kolesterolit në trup prodhohet vetë, dhe 20% e mbetur absorbohet përmes dietës.

Sidoqoftë, kolesteroli nuk është gjithmonë i dëmshëm, sepse ekziston në trup në formën e përbërjeve – lipoproteinave. Të njëjtat përbërës ndahen në dy lloje – dendësi e lartë dhe e ulët.

Lipoproteina me dendësi të ulët quhet Kolesteroli LDL rrit rrezikun e ngushtimit dhe bllokimit të enëve të gjakut, duke çuar në sulme në zemër ose goditje në tru.

Sasia e madhe e proteinave me densitet të lartë ose e ashtuquajtura Nga ana tjetër, kolesteroli HDL konsiderohet si një shenjë e shëndetit të mirë.

Këtu janë arsyet më të zakonshme për kolesterolin e lartë dhe rrezikun për shëndetin tonë:

Mbipesha – Në njerëzit mbipeshë, nivelet e kolesterolit HDL janë nën normale. Për fat të mirë, nuk keni nevojë të merrni ilaçe për t’u marrë me këtë problem – mjafton të humbni peshë.

Shumë yndyrë në dietë – nga të gjithë faktorët që ndikojnë në nivelin e kolesterolit në gjak, ky është ndoshta më i rëndësishmi. Prandaj – nëse vërtet dëshironi të mbroni zemrën tuaj, kini kujdes se çfarë hani dhe sa dhjamë merrni përmes dietës tuaj.

Shumë pak aktivitet fizik – mungesa e aktivitetit fizik në trup ka të njëjtin efekt si mbipesha – edhe nëse trupi juaj duket perfekt.

Rreziku i sulmit në zemër dhe goditjes në tru po rritet, prandaj ju këshillojmë që të merrni 15 minuta në këmbë çdo ditë.

Ju jeni 50 vjeç – pas moshës 20 vjeç, niveli i kolesterolit tuaj fillon të rritet ngadalë por në mënyrë të qëndrueshme. Dhe kjo nuk varet nga pesha e trupit ose dieta, por nga mosha, dhe tek burrat dhe gratë nivelet e kolesterolit rriten në një farë mase.

Keni një predispozitë gjenetike – nëse jeni nga një familje ku shumë njerëz kanë vuajtur nga sëmundje kardiovaskulare, nuk është një lajm i mirë – kjo lloj sëmundje shpesh trashëgohet.

Nëse njëri nga prindërit ka kolesterol të lartë, është mirë të kontrolloni dhe kontrolloni rregullisht kolesterolin në gjak.

Pirja e duhanit – kemi dëgjuar shumë për dëmshmërinë e cigareve, kështu që këtu është një fakt tjetër – pirja e duhanit ul nivelet e kolesterolit HDL, i cili përfundimisht rezulton në një efekt negativ në zemër.

Problemet e tiroides – Kolesteroli i lartë mund të jetë simptomë ose pasojë e një sëmundjeje.

Për shembull – diabeti ose hipotiroidizmi – një çrregullim i funksionit të tiroides. Shenjat e hipotiroidizmit përfshijnë lodhje të lehtë, përgjumje, rënie të flokëve, kapsllëk dhe fryrje të stomakut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.