Po bèheni gati për bakIIavanë? Mos hárròni t’i hídhni këtë gjë, i jèp shije fántastíke

Po bèheni gati për bakllavanë? Mos hárròni t’i hídhni këtë gjë, i jèp shije fántastíke

Nèse ju kërkoni që të ëmbëlsoheni dhe të pròvòni një bakllava që kùrrë më parë në jetën tuaj nuk e kíshit fùtur në gojë, këtë rrádhë kemi vèndosur t’ju rrèfèjmë për një recètë që do t’ju mrèkùllojë.

Bakllavaja është ajo që na bèn që të na shkòjë goja lëng dhe shumica prèj nesh e prèsín me pa-dùrim ardhjen e Vitit të ri, vetëm për të shíjuar atë bakllava që është aq shùmë e shíjshme në këto ditë festive.

Por, që të mos hùmbásim më shumë kòhë, më pòshtë po ju trègojmë përbërësit e kësaj rècète për të gátuar ballkavanë më të shíjshme në botë.

Juve ju nèvòjiten këta pèrbèrës:

Miell i bárdhë për gatim: 1 kg, 1 pako me níseshte për të hápur petat, 7 vezè ( 4 vezè tè plota dhe 3 të bárdha ), një gotè uji të mbùshur plòt me vaj gatimi, 1 gotè uji të mbùshur me kos, pák lèng limoni, 650 grámë gjalp dhe 800 gramè arrá të qèrùara.

Për të pèrgátitur shèrbetin ju dùhen:

2 kilògrámë me sheqer, gjýsmë límoni lëng dhe 1 lítër ujë të píjshèm.

Tashmë është kòha që t’i fùtemi punës për të pèrgátitur këtë bakllava të mrèkùlllueshëm, ndáj dhe víjòni me kèshíllat si më pòshtë.

Hapi i parë: Nísnim të kríjojmë brùmín duke pèrdòrur míellin, vezèt, kòsín, vajin e gatimit dhe lèngun e límònit. Por, dùhet të kíni kùjdes që brumín mos ta zíni shùmë të fòrtë.

Pási ta kemi zènè, brùmín e lèjòjmë të qètësohet për afro 60 minuta dhe pási të kálojë 1 orë, e ndájmë në 4 còpa të bárábarta.

Hapi i dýtë: Sèjcilën nga këto pjesë, e ndájmë në 22 còpa të vogla në mádhësínë e një kòkërr arre.

Hapi i tretë: Víjojmë me hápjen e petëve, të cilat nùk i hápim shumë të mèdha dhe pási t’i kemi hápur i vèndòsim sipër njëra-tjetrës, dùke i hèdhur sipër níseshte.

Petët dùhet edhe t’i lýeni me gjálpë dhe kur t’i vèndòsni sipër njëra tjetrës në tèpsí, dùhet që edhe të hídhni sipër tyre arrat e qèrùara si edhe të shtòni kánellë pási i jep një shíje të pa-hárrùeshme.

Pasi të jenë shtrùar të gjitha pètët në tèpsi, ju dùhet të prísni bakllavanë në fòrmën e një ylli dhe sípër saj të hídhni pjesën e gjálpit që mbèti gjatë gatimit të bakllavasë.

Pási ju të keni shtrùar të gjitha petët dhe pási të keni prèrè në formën e yllit bakllavanë që sapo gátuat, ju dùhet ta vèndosni atë në fùrrën e gatimit për ta pjèkùr me nxèhtësínë 150 gradë.

Kùr të shíhni se pjesa e sípërme e bakllavasë të ketë márrë një skùqjè të lehtë ose të ketè márrë ngjyrën e flòrírí, ju dùhet të ùlní temperaturën e pjèkjès në 120 grádë.

Kèshillë: Për një pjèkje të aváshtë dhe të sáktë, ju dùhet që bakllavanë ta píqni për afèrsísht 4 orë.

Si të bèjmë gati sherbetin për t’ia hèdhùr bakllavasë?

Hapi i pare është të márrim një tenxhere gatimi dhe brenda saj hèdhím ujin dhe sheqerin dhe së bashku i lèmè të zíejnë deri sa të nísë të tráshèt pák.

Kèshíllë: Pási të keni hèqùr sherbetin nga zjárrí, mòs ia hídhni direkt bakllavasë, por sherbetin lèreni për 5 minuta të rríjë.

Pási të ketë káluar 5-6 minuta, sherbetin ia hèdhím bakllavasë që e kemi nxjèrrë tashmë nga fùrra dhe kështu ju gatuat një nga bakllavatë më të shíjshme të jetës tuaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.