Ja bima e cila ben mrekulli, biles nuk mjafton rregullon pro/blemet e stomakut dhe te temthit

Ja bima e cila ben mrekulli, biles nuk mjafton rregullon pro/blemet e stomakut dhe te temthit

Rigoni i kuq është bimë barishtore shumëvjeçare, e zakonshme tek pyjet e zonave malore. Rigoni ka kërcell të kuqerremtë, me lule të vogla ngjyrë purpuri, të renditura në kallinj të gjatë.

Rigoni i kuq lulëzon në periudhën e qershor- shtatorit. Ai përmban substanca që ndihmojnë sistemin tretës, ka vlera antiba. kteriale dhe studimet tregojnë se në 1 gram rigon gjenden 42 herë më shumë antioksidantë se në 1 gram mollë, 30 herë më shumë se në 1 gram patate, 12 herë më shumë se në 1 gram portokall dhe 4 herë më shumë se boronicat. Gjethet dhe kërcelli janë antiseptikë, ndihmojnë me sekre. cionet e tëmthit.

Pijet me rigonin e kuq, qoftë në formën e çajrave, apo vajit, ndihmojnë kundër të ftohtit, virozës, temperaturës, mungesës së tretjes, ose prob. lemeve në stomak.

Përgatitja e vajit:

Rigonin e kuq përzjejeni me gjysmë litri vaj ulliri. Mjaftojnë 4-5 degë rigon i freskët. Ato duhet të qëndrojnë së bashku për një javë.

Përgatitja e çajit:

Një lugë çaji me rigon hidheni në një enë me gjysmë gote ujë të vluar, mbulohet me kapak dhe lihet 15 minuta. Përmbajtja kullohet dhe lëngut i hidhni sipas dëshirës sheqer ose mjaltë. Konsumojeni tre here në ditë.

Leave a Reply

Your email address will not be published.