Mos e humbisni !!! Nëse dikujt i bie të fik, ët çfarë duhet dhe nuk duhet të bëni?!

Mos e humbisni !!! Nëse dikujt i bie të fik, ët çfarë duhet dhe nuk duhet të bëni?!

Të fikët është, në shumicën e rasteve, një ngjarje që ndodh pa ndonjë shkak serioz. Sidoqoftë, disa kushte mund të rrisin rrezikun e të rënit të fikët.

Për shembull, grave shtatzëna mund t’u bjerë të fikët sepse dehidrohen lehtë, dhe njerëzit që kanë përjetuar një frikë ose dhimbje të papritur gjithashtu mund të humbin vetëdijen për një periudhë të shkurtër kohe. Është e vështirë të kuptosh nëse dikujt do t’i bjerë të fikët, por disa shenja paralajmëruese përfshijnë marramendje dhe të përziera.

“Bright Side” tregon se çfarë duhet dhe nuk duhet të bëni nëse dikujt i bie të fikët. Hapi 1: Siguroni personin.
Shtrijeni personin në shpinë. Sigurohuni që merr frymë. Ngrini këmbët mbi nivelin e zemrës për të rregulluar rrjedhjen e gjakut në tru. Nëse personi ka veshur diçka me jakë jakë, rrip ose veshje të ngushtë, lirojini.

Hapi 2: Mundohuni ta sillni në vete. Sigurohuni që të ketë mjaftueshëm ajër të pastër. Hapni një dritare ose kërkoni që njerëzit e tjerë të largohen. Nëse mund të kenë humbur një vakt, jepini lëng frutash, ose diçka të ëmbël për të rritur nivelet e sheqerit në gjak.

Hapi 3: Kthejeni personin në krah. Nëse po vjellin ose kanë gjakderdhje nga goja, rrotullojini dhe kthejini në anë.
Hapi 4: Telefononi mjekun. Zakonisht, dikush që i bie të fikët do të zgjohet brenda 20 sekondave. Ju duhet të telefononi mjekun nëse personi:

I bie të fikët më shumë se një herë në muaj. Është shtatzënë, ka probleme me zemrën ose ka një sëmundje tjetër të rëndë. Ka buzë blu ose është blu në fytyrë. Goditi kokën kur i ra të fikët. Çfarë nuk duhet të bëni kur dikujt i bie të fikët Kurrë nuk duhet të përpiqeni të sillni në vete një person që i ka rënë të fikët, sipas mënyrës që keni parë nëpër filma. Për shembull, nuk duhet të:

Gjuani me shuplaka ose shkundni dikë që i ka rënë të fikët. Hidhni ujë në fytyrën e tyre. T’u bërtisni.
Vendosni një jastëk nën kokën e tyre.

Leave a Reply

Your email address will not be published.