Farat Më Të Shëndetshme Për Trup Super Të Fortë Dhe Vital…

Farat Më Të Shëndetshme Për Trup Super Të Fortë Dhe Vital…

Ato pakësojnë rreziikuun e shfaqjes së disa sëmunddjevee. Disa prej farave munden të ulin kolesterolin dhe rreeziikun e shfaqjes së kannceriit.

Farat mund të përfshihen shumë thjeshtë nëpër sallata e lëngje frutash, por mund të konsumohen edhe me kos apo tërshërë.

Kur farat bëhen pjesë e një regjimi të shëndetshëm ushqimor, ato ndihmojnë në uljen e tensiionit të gj akut, kolesterolit dhe sheqerit në gj ak.

Ky artiikull shpjegon nivelin ushqyes dhe përfitimet shëndetsore të disa prej farave më të shëndetshme që ju mund të konsumoni çdo ditë.

Farat e Linit

Farat e linit janë një burim i shkëlqyer i fibrës dhe yndyrnave të shëndetshme të omega-3 dhe aciidit alfaa-liinolenik.

Këto yndyrna ndodhen në pjesën e jashtme të farës e cila nuk tretet lehtë.

Ndaj, nëse dëshironi të rrisni dozat e yndyrnave të omega-3, është më mirë të konsumoni fara të bluara.

Farat e linit përmbajnë shumë antiioksidanntë, që së bashku me fibrën dhe yndyrnat omega-3, ulin kolesterolin dhe zbusin faktorë të tjerë të rreziikuut të shfaqjes së sëmunddjevee të zemrës.

Farat e linit ndihmojnë në uljen e tensiionit të gj akut.

Studimet kanë konfirmuar gjithashtu se farat e linit mund të ulin nivelet e sheqerit në gj ak, duke zbutur kështu rreziikuun e shfaqjes së diabetit.

Farat Chia

Këto fara janë të ngjashme me ato të linit sepse janë burim i mirë i fibrës dhe yndyrnave omega-3.

Farat chia përmbajnë gjithashtu një numër të konsiderueshëm poliifenolësh.

Studimet shkencore kanë konfirmuar se ngrënia e farave chia rrit nivelin e acideve yndyrore omega-3 në organizëm, shumë të rëndësishme kundër inflammacioniit.

Farat chia mund të ulin nivelet e sheqerit në gj ak. Disa studime kanë treguar se farat e plota dhe ato të bluara janë njësoj efikase në uljen e sheqerit në gj ak pas ngrënies së ushqimit.

Studime të tjera thonë se përveç uljes së nivelit të sheqerit në gj ak, farat chia zbusin oreksin.

Farat chia gjithashtu ulin faktorë të tjerë të rreeziikut të sëmunddjevee të zemrës.

Farat e Susamit

Këto fara konsumohen gjërësisht në Azi dhe në vende të tjera perëndimore. Ato janë përbërësi kryesor i një paste të quajtur tahini.

Farat e susamit përmbajnë sesaminë, një lloj antiioksidannti të mirë për organizmin i cili është i dobishëm për bakktereet e mira në stomak, sëmunddjeet e zemrës dhe kannceriin e gjirit.

Studimet shkencore kanë konfirmuar se gratë pas menoopauzzës që konsumojnë 50 gramë fara susami pluhur për 5 javë më rradhë kanë një nivel më të ulët kolesteroli dhe nivel të përmirësuar hormoonesh.

Farat e susamit ndihmojnë në uljen e inflammacioniit dhe streesiit oksidues që përkkeqësoon shumë prej simptomave të sëmunddjevee të ndryshme.

Studimet kanë treguar se njerëzit që vuaajnnë nga osteeoartriiti kanë më pak lëndë kimiikee inflammatoree në trup nëse konsumojnë të paktën 40 gramë pluhur të farave të susamit çdo ditë për dy muaj.

Studime të tjera kanë zbuluar se ngrënia e këtij pluhuri çdo ditë për 28 ditë me rradhë zbut dëmttimeet në muskuj, pakëson streesiin oksidues dhe fuqizon aftësitë fizike.

Farat e Kungullit

Farat e kungullit janë një ndër farat më të konsumuara në botë dhe janë një burim i mirë i fosforit, yndyrnave mono-të-pangopura dhe yndyrnave omega-6.

Farat e kungullit janë një burim i mirë i fiitosteroolëve, përbërës bimorë që ndihmojnë në uljen e kolesterolit në gj ak.

Një studim ku morrën pjesë 8000 njerëz, zbuloi se ata që konsumonin më shumë fara kungulli dhe fara luledielli ishin më pak të rreziikuaar nga kanncerii i gjiirit.

Një studim tjetër mbi rolin e farave tek shëndeti i fëmijëve, arriti në konkluzionin se këto fara ulin rreziikuun e gurëve të fshikëzës duke pakësuar sasinë e kalciiumit në uriinë.

Farat e Lulediellit

Farat e lulediellit përmbajnë proteinë, yndyrna mono-të-pangopura dhe vitaminë E.

Farat e lulediellit pakësojnë inflammacioniin tek njerëzit e moshës së mesme dhe të moshuarit, por edhe ulin rreziikuun e sëmunddjevee të zemrës.

Një studim ku morën pjesë 6000 të rritur zbuloi se konsumi i lartë i arrorëve dhe farave ulte nivelet inflammatoree në organizëm.

Ngrënia e farave të lulediellit të paktën 5 herë në javë ul nivelet e proteinës C-reakktive, që përfshihet në shfaqjen e inflammacioniit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *