Specialistet : A E Dini Pse Një Grusht Me Lajthi Dhe Kikirikë Çdo Ditë Është 100% E Rekomanduar…?

Specialistet : A E Dini Pse Një Grusht Me Lajthi Dhe Kikirikë Çdo Ditë Është 100% E Rekomanduar…?

Konsumimi i një grushti me lajthi ose kikirika në ditë, jo vetëm që të mban larg urisë për ushqime të shpejta e të dë’mshmee, por edhe një zakon i shëndetshëm. Ndërkohë që studimet e mëparshme kanë theksuar vlerat ushqyese që kanë këto fruta të thata, një tjetër studim i ka lidhur ato me uljen e rreeziikut të vde ekjees dhe të prekjes nga sëmunddjeet kroniikee.

Në këto të fundit përfshihen sëmunddjeet e rrugëve të frymëmarrjes, ato neurodegjeneratiive ku bëjnë pjesë Alzhaiimer dhe Parkiinson, sëmunddjeet kardiiovaskuulare, kan ncerii dhe diabeti. Konsumimi i gjalpit të kikirikut nuk është parë të ketë ndonjë efekt mbrojtës.

Studimi ka përfshirë të dhënat e 120’000 meshkujve dhe femrave të moshës 55-69 vjeç. Ata që konsumonin lajthi dhe kikirika kanë treguar shifra mbersëlënëse përsa i përket vde ekjeeve dhe prekjes nga sëmunddjeet e rëndaa.

Studiuesit madje kanë përcaktuar se sasai e duhur e konsmimit ditor është 10 gram. Një sasi më e lartë nuk ka treguar ndikim në këtë kuadër.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *